Activiteiten en ontmoeten

Wil je nieuwe mensen leren kennen? Of vind je het leuk iets sociaals, actiefs of bijvoorbeeld iets creatiefs te doen? MENS heeft een breed aanbod voor inwoners. Kijk bij de activiteiten wat jou aanspreekt. Je bent van harte welkom.

Activiteiten en ontmoeten

Wil jij nieuwe mensen leren kennen? Een goed idee, want nieuwe contacten kunnen het leven leuker, interessanter en kleurrijker maken. En ook eventuele gevoelens van eenzaamheid kunnen afnemen als je voldoende sociale contacten hebt.   

Kortom, wil jij (nieuwe) mensen ontmoeten? MENS biedt allerlei activiteiten aan om dit mogelijk te maken. Daar zit vast ook iets bij wat jou aanspreekt. Een overzicht van de activiteiten vind je hier.

Een Buurtkamer is een ontmoetingsplek op een vaste locatie in een wijk in de gemeente. Op vaste momenten in de week zijn er inloopmogelijkheden. Per Buurtkamer is het verschillend wat er te doen is. Alle Buurtkamers hebben als doel om op een makkelijke manier in contact te komen met (nieuwe) mensen.

Kijk hier voor een overzicht van de buurtkamers in de gemeente.

Ben jij tussen de 12 en 23 jaar en wil je samen met andere jongeren iets voor jezelf of anderen organiseren? Neem dan contact op met een van onze jongerenwerkers in de jongerencentra. De contactgegevens van de jongerenwerkers vind je hier.

MENS heeft twee jongerencentra waar je kunt binnenlopen om andere jongeren te ontmoeten, om te chillen of een spelletje te doen. Je kunt meedoen aan activiteiten die anderen hebben georganiseerd of je kunt hier zelf activiteiten organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een buurtfeest, een sporttoernooi, karaoke, kookcursus, dance battle, het maken van een videoproductie, of bijvoorbeeld een filmavond.

De ruimte in W4 is ook te huur, bijvoorbeeld voor je eindexamenfeest, je verjaardag of een andere activiteit. Neem daarvoor contact op met de beheerder van W4, Appie Aissaoui op telefoonnummer 06 196 163 05.

Jongerencentrum W4
Weltevreden 4, De Bilt

  • Woensdag van 16.00 tot 22.00 uur
  • Donderdag van 16.00 tot 22.00 uur
  • Vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur


Jongerencentrum Sojos
Dorpsweg 51, Maartensdijk

  • Woensdag van 15.00 tot 21.30 uur
  • Donderdag van 16.00 tot 21.30 uur
  • Vrijdag van 15.00 tot 22.00 uur


Wil je meer weten of wil je je aanmelden?
Wil je een activiteit organiseren of meedoen met een activiteit? Neem dan contact op met een van onze jongerenwerkers.

Samen boodschappen doen, genieten van een lunch, of een dagje uit?

Dat kan met de BoodschappenPlusBus. De bus is bedoeld voor mensen uit gemeente De Bilt die niet meer in staat zijn om zelfstandig boodschappen te doen, of een dag erop uit te gaan. De Bus is een goede manier om mensen te ontmoeten en om samen gezamenlijk iets leuks te doen.

Kijk hier voor meer informatie en het programma van de maand.

Bij MENS werken buurtsportcoaches. Zij zijn er voor mensen die willen sporten of bewegen. Dit kan bijvoorbeeld een positief effect hebben als je gezondheidsklachten hebt zoals suikerziekte, hartklachten of een hoge bloeddruk. Ook kun je ondersteuning krijgen als je weer fit wilt worden na een operatie. Als je een lichamelijke beperking hebt denkt de buurtsportcoach mee over beweging die bij jou mogelijkheden en wensen past.  

Wil je sporten of bewegen bij een vereniging, maar weet je niet wat je leuk vindt? De buurtsportcoach helpt jou bij het vinden van een sportvereniging die bij jou past.   

Kijk hier voor het actuele aanbod in gemeente De Bilt.

Heb je overgewicht en wil je gaan bewegen? Dan is het programma Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) misschien iets voor jou. GLI helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. Dit heeft het beste resultaat als je je gedrag zo verandert dat je het op lange termijn volhoudt. Als je voor GLI in aanmerking komt, vergoedt jouw zorgverzekeraar dit. De buurtsportcoach kan je hier meer informatie over geven. Wil je meer wilt weten over de mogelijkheden in gemeente De Bilt? Neem dan contact op met de buurtsportcoach. Stuur een mail naar buurtsportcoaches@mensdichtbij.nl

Meer informatie over de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vind je op de website van het RIVM.

Vrijwilligers maken het verschil; ze doen onmisbaar werk. Dat geeft voldoening. Ook kan vrijwilligerswerk bijdragen aan je ontwikkeling. Vrijwilligerswerk is heel divers. Je kunt je op veel manieren inzetten. Ontdek wat jij kunt betekenen en word ook vrijwilliger!  

Kijk voor alle vacatures en meer informatie op de website van de vrijwilligerscentrale De Bilt. Of maak een afspraak – bel met het Toegangsteam – 030 727 15 57 (iedere werkdag van 09.00 tot 13.00) uur of mail ons op vrijwilligerscentrale@mensdichtbij.nl

Wil jij graag vrijwilligerswerk doen, maar vind je het lastig om zelf passend vrijwilligerswerk te vinden? Bijvoorbeeld omdat je lang niet gewerkt hebt of een bepaalde beperking hebt? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder. We gaan samen met jou op zoek naar een vrijwilligersplek die bij jouw mogelijkheden en wensen past!

Je wilt graag actief blijven en meedoen in de samenleving. Maar misschien voel je jezelf kwetsbaar? Of je kampt met geheugenproblemen? Misschien heb je psychische problemen zoals depressie, angst of eenzaamheid. Dan kun je terecht bij Sterk door Vrijwilligerswerk.  

Wij willen graag jouw kwaliteiten en ervaring inzetten en zoeken passend werk, bijvoorbeeld

  • In de natuur en in de buitenlucht 
  • Op een school of bij een kinderopvang 
  • In een bibliotheek of bij een buurtcentrum 
  • Op een werkplaats of in een winkel 


Meer informatie over het project kun je zien in deze film op Youtube.

Herken je jezelf of ken je iemand die je dit vrijwilligerswerk gunt, neem dan contact op met: 

Wil je een mantelzorger ondersteunen? Dan is vrijwilligerswerk als respijtmaatje misschien iets voor jou.

Iemand die intensief zorgt voor een naaste heeft ook weleens behoefte aan tijd voor zichzelf. Vaak is dit lastig te regelen. Een respijtmaatje kan dan helpen; eenmalig of regelmatig. Dit bepaal jij samen met de mantelzorger.   

Als respijtmaatje ben jij er om met de zorgvrager bijvoorbeeld koffie te drinken, een spelletje te doen of een stukje te wandelen. Soms is het al genoeg als je gewoon in de buurt bent. 

Als respijtmaatje kun je ondersteund worden door een consulent van het Steunpunt Mantelzorg. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op met één van de mantelzorgconsulenten.

Wil je zelfstandig wonende ouderen in de gemeente De Bilt bezoeken? Sluit je dan aan bij onze vrijwilligers die huisbezoeken afleggen. Je geeft informatie over wonen, welzijn, zorg en mobiliteit in onze gemeente. Als er ondersteuning nodig is dan bespreek je met de betreffende persoon wat de mogelijkheden zijn en wie daarvoor kan worden benaderd. Jij biedt een luisterend oor, vraagt door, en signaleert situaties die zorg behoeven. Een huisbezoek duurt ongeveer een uur.

Graag komen we voor dit vrijwilligerswerk met je in contact als je je herkent in de volgende punten. Je bent een enthousiaste man of vrouw van 40 jaar of ouder, je hebt affiniteit met ouderen, je bent sociaal vaardig en je weet je eigen grenzen te bewaken.

Aanmelden kan via huisbezoek@mensdichtbij.nl of je kunt bellen met Elleny Wijnja: 06 198 44 092. Je kunt ook bellen naar de Toegang van MENS op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur, telefoonnummer: 030 727 15 57.

Soms heeft een gezin een periode waarin er (te) veel speelt om alles goed genoeg vol te houden. Extra hulp kan dan net het verschil maken. Niet altijd kan een eigen netwerk die hulp bieden. Een vrijwilliger kan dan wekelijks twee uur naast de ouders staan. Als vrijwilliger kun je met jouw tijd en aandacht veel betekenen voor een gezin.

Als vrijwilliger kun je:

  • ouders een luisterend oor bieden
  • meedenken met de opvoeding
  • spelen met de kinderen
  • meekijken met de administratie
  • helpen met het opzetten van een kennissenkring
  • meegaan naar een instantie
  • hulp bieden bij het leren kennen van de Nederlandse taal en cultuur.

 

Wil je meer weten of wil je je aanmelden? 

Neem contact op Christine Thomas, coördinator Samen Oplopen. Je kunt haar bereiken op telefoonnummer: 06 130 69 608, of per e-mail: samenoplopen@mensdichtbij.nl

Wil jij als vrijwilliger mensen helpen? Word dan iemands maatje. Als maatje gaat het om één-op-één contact in de thuissituatie. Dit betekent dat je bijvoorbeeld helpt bij praktische dingen zoals bij de boodschappen. Of je gaat samen iets doen, bijvoorbeeld samen koffiedrinken, winkelen, wandelen, eten of een museum bezoeken. Je kunt de rol van maatje invullen op basis van jouw wensen en mogelijkheden. Dus ook als je bijvoorbeeld maar een paar uurtjes tijd hebt, kun je al maatje van iemand worden. 

Als je je aanmeldt, koppelen wij je aan een maatje. Daarbij houden we uiteraard rekening met de interesses en mogelijkheden van allebei. De ‘klik’ is heel belangrijk. De één is op zoek naar een diepgaand gesprek, de ander praat liever over koetjes en kalfjes, of wil vooral samen iets ondernemen. 

Het maatjesproject is er voor iedereen vanaf 18 jaar die zelfstandig woont. Dus voor jong en oud!

Wil je meer weten of wil je je aanmelden? Neem contact met ons op:  

  • Astrid Kloosterziel – 06 476 93 237  
  • Maaike Drok – 06 164 17 082  

 
Of mail naar: maatjes@mensdichtbij.nl.

Je kunt ook contact opnemen met de Toegang van MENS op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur, telefoonnummer: 030 727 15 57.  

Misschien wil je jouw verhaal weleens kwijt of zou je gewoon een kop koffie met iemand willen drinken. Misschien vallen er sociale contacten weg en mis je die. Of misschien voel je soms eenzaam en zou je graag (nieuwe) mensen ontmoeten.

MENS brengt mensen met elkaar in contact. We koppelen je aan een vrijwilliger, rekening houdend met de interesses en mogelijkheden die jullie beiden hebben. De één is op zoek naar een diepgaand gesprek, een ander houdt meer van koetjes en kalfjes. De ‘klik’ is het belangrijkste!

Het maatjesproject is er voor iedereen vanaf 18 jaar die zelfstandig woont. Dus voor jong en oud! Wij gaan op zoek naar de juiste match met een vrijwilliger.

Wil je meer weten of wil je je aanmelden? Neem contact met ons op:

  • Astrid Kloosterziel – 06 476 93 237  
  • Maaike Drok – 06 164 17 082  


Of mail naar:
maatjes@mensdichtbij.nl.

Je kunt ook contact opnemen met de Toegang van MENS op werkdagen tussen 09.00 en 13.00 uur op telefoonnummer: 030 727 15 57.  

Ga naar de inhoud