Opvoeden en opgroeien

Soms heb je vragen over jouw opgroeiende kind, of over de opvoeding. Of je kunt hier wel wat hulp bij gebruiken. Hier lees je waar je terecht kunt met jouw vragen over opvoeden en opgroeien.

Opvoeden en opgroeien

Binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) werken goed opgeleide SKJ geregistreerde jeugdmedewerkers. Zij kunnen je adviseren en ondersteuning bieden bij opvoedvragen of andere problemen in de gezinssituatie.

Het CJG is er voor iedereen, je hebt geen verwijzing nodig en de hulp is gratis.

Kijk op de website van het CJG.

Wanneer je vragen of zorgen hebt over de ontwikkeling en/of het opvoeden van je kind(eren), dan kun je contact opnemen met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Het CJG is er voor ouders, kinderen en jongeren tot 18 jaar die ingeschreven staan in gemeente De Bilt, en voor professionals die werken met de voorgenoemde doelgroepen. Let op: onder gemeente De Bilt vallen ook Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading, Groenekan en Westbroek. 

Contactgegevens Toegang CJG:

  • Telefoon: 030 229 50 50 op werkdagen van 9.00 uur tot 13.00 uur
  • E-mail: info@cjgdebilt.nl

Je hebt geen verwijzing nodig en de hulp is gratis. 

Hier vind je meer informatie over de werkwijze van het CJG.

De zorg voor jouw baby en/of peuter is in handen van medewerkers op onze consultatiebureaus. Een arts, een jeugdverpleegkundige en een assistente volgen hier de groei en ontwikkeling van je kind in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Ook kun je er jouw kind gratis laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Op de website van Centrum voor Jeugd en Gezin vind je de contactinformatie.

Voor vragen en advies rondom scheiding kun je terecht op het relatie- en scheidingsspreekuur. Het spreekuur wordt gehouden door een consulent van het CJG en een jurist. Het spreekuur is gratis. Het maakt niet uit of je gehuwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont. Ook je kinderen kunnen langskomen om vragen te stellen of om te praten over wat hen bezighoudt. Je kunt je vragen ook anoniem voorleggen.

Meer informatie kun je hier lezen.

Wanneer je kind een beperking heeft, kun je op Regelhulp.nl terecht voor informatie over bijvoorbeeld het kinderdagcentrum of het medisch kinderdagverblijf. Steeds meer kinderopvangorganisaties denken mee over opvangmogelijkheden voor een kind met een beperking.

Als ouder kun je door lastige periodes gaan. Het valt dan niet altijd mee om je staande te houden en positief te blijven. Zeker als er weinig mensen zijn om op terug te vallen. Een vrijwilliger van Samen Oplopen kan in dat geval een paar uur per week ondersteuning bieden, of met andere woorden: een stukje samen met je oplopen. Als je denkt dat je deze hulp kunt gebruiken, kun je contact opnemen met de coördinator van Samen Oplopen. De coördinator verkent jouw vragen en behoefte aan ondersteuning in een gesprek. Daarna krijg je ondersteuning van een vrijwilliger die jou passende ondersteuning kan bieden.  

Wat kun je verwachten?   

  • Een kennismaking met de coördinator bij jou thuis. 
  • Een zorgvuldig geselecteerde vrijwilliger die bij je gezin past. 
  • Persoonlijke betrokkenheid van de coördinator bij jouw gezin en bij de vrijwilliger.  

 

Wat kan een vrijwilliger bijvoorbeeld betekenen?   

  • Een vrijwilliger kan een luisterend oor bieden. 
  • Meedenken over de opvoeding. 
  • Spelen met de kinderen. 
  • Meekijken met de administratie. 
  • Helpen met het opzetten van een kennissenkring. 
  • Meegaan naar een instantie. 
  • Hulp bij het leren kennen van de Nederlandse taal en cultuur.   

 

Samen Oplopen wordt kosteloos aangeboden aan gezinnen in gemeente De Bilt, met minimaal een kind onder de 24 jaar oud.  Wil je meer informatie? Bel: 06 130 69 608, of mail: samenoplopen@mensdichtbij.nl

De jongerenwerkers willen weten wat er speelt onder jongeren. Ze bieden hulp als dat kan en nodig is. Jongerenwerkers zijn veel op straat te vinden. Ze spreken jongeren aan op de bekende hangplekken en gaan in gesprek. Samen met politie, gemeente en de jongeren zelf wordt overlast bestreden en zorgen we voor een prettige en veilige woonomgeving.

Iedere woensdag, donderdag en vrijdagavond zijn de jongerenwerkers op straat te vinden. 

De jongerencoach is voor jongeren die problemen ervaren op school, op het werk, met vriendschappen en/of thuis. De jongerencoach zet een kort coaching traject, in de goede richting. De jongerencoach is te vinden in W4.

Wil je meer informatie? Bel Robertus op telefoonnummer: 06 170 07 462 

Ben je onder de 25 jaar en ben jij betrokken bij de zorg voor een naaste? Dan ben jij misschien een jonge mantelzorger. 

Als jonge mantelzorger groei je op met een zieke ouder, broer of zus, of met een zieke opa en oma, die in de directe omgeving van het gezin woont. Die persoon heeft door ziekte intensieve zorg nodig. Het kan gaan om iemand met een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek.    

Misschien kun je goed met deze situatie omgaan. Of je vindt het zelfs fijn om er voor die persoon te kunnen zijn. Dan hoort de mantelzorg er voor jou misschien gewoon bij. Maar het kan ook zijn dat je zorgtaken en/of verantwoordelijkheden hebt die te veel zijn, of die veel invloed hebben op jou en op jouw ontwikkeling. Denk je dat dit zo kan zijn? Dan ben je van harte welkom bij het Steunpunt Mantelzorg. Het steunpunt biedt ook aan jou ondersteuning om met de situatie om te gaan.  Ook met al je andere vragen, opmerkingen en ideeën ben je welkom!

Kijk op de website van het Steunpunt Mantelzorg voor contactgegevens.

Stichting Ouders Lokaal is een platform voor en door ouders en bestaat uit een team van ruim vijftig ouders die zich vrijwillig inzetten om ouders en opvoeders binnen de gemeente te inspireren en informeel te ondersteunen rondom opvoeding en het gezin. Ouders Lokaal doet dit door activiteiten te organiseren waarin zij ouders met elkaar in contact brengt. 

Een overzicht van de activiteiten staat op de website van Ouders Lokaal

In het Mama Lokaal ontmoeten (aanstaande) ouders elkaar. Ook kinderen van 0 tot en met 4 jaar zijn van harte welkom.

Meer informatie is te lezen op de website van Ouders Lokaal.

Ga naar de inhoud