Steunpunt Mantelzorg

Als je intensief en langdurig voor een naaste zorgt, kun je behoefte hebben aan advies en ondersteuning. Zoek je antwoord op praktische vragen, wil je advies hoe je (beter) met de situatie om kunt gaan, of wil je je ervaring delen met andere mantelzorgers? Bij ons ben je aan het juiste adres. 

Zorg jij voor iemand in jouw omgeving? Dan ben je misschien mantelzorger. Een mantelzorger zorgt intensief en langdurig voor iemand in de directe omgeving. Dat kan bijvoorbeeld een ouder, een kind, een broer of zus, een grootouder, of een vriend zijn. Vaak gaat dit goed. Veel mensen vinden dit zelfs vanzelfsprekend en fijn om dit te kunnen doen. Maar soms wordt de zorg te veel. De dagelijkse dingen als school, werk, en ontspanning komen in de knel. Dit willen wij voorkomen door tijdig ondersteuning te bieden aan mantelzorgers in gemeente De Bilt. Voor deze hulp hoef je niet te betalen.

Voorbeelden van mantelzorgers  

 • Ouders van een kind dat intensieve zorg nodig heeft bijvoorbeeld door een beperking.  
 • Jongeren en kinderen die opgroeien in een gezin met een vader/moeder/broertje/zusje met een ziekte of beperking.  
 • Volwassenen die zorgen voor hun ouder wordende ouders. 
 • Partners die mantelzorger zijn van een partner met een chronische ziekte, zoals bijvoorbeeld dementie, de ziekte van Parkinson of MS.  

Bij MENS werken mantelzorgconsulenten die je kunnen ondersteunen bij jouw rol als mantelzorger. Dat kan bijvoorbeeld op de volgende manieren.  

De mantelzorgconsulent:   

 • staat buiten jouw situatie en luistert naar jouw persoonlijke ervaring en de dingen waar je tegenaan loopt.   
 • denkt mee over oplossingen die aansluiten bij jouw situatie, mogelijkheden en wensen.  
 • kan je informeren over wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld over mogelijkheden om de zorg tijdelijk uit te besteden, of over andere voorzieningen die jouw situatie kunnen verlichten.
   

Activiteiten met andere mantelzorgers

 • Deelnemen aan een wandelgroep.
 • Persoonlijke ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers.  
 • Andere groepsactiviteiten die wij organiseren, variërend van een informatieavond tot een wandelgroep of een andere ontspannende activiteit.

Wil je meer weten?  

Neem vrijblijvend contact op met de mantelzorgconsulent in het gebiedsteam waar jij woont. Kijk voor de contactgegevens hieronder.

Ben je onder de 25 jaar en groei je op met in jouw omgeving een ouder, broer, zus, of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft? Of is er sprake van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek? Dan ben je een jonge mantelzorger. Steunpunt Mantelzorg beantwoordt jouw vragen en denkt graag met je mee! Neem dus gerust contact met ons op.

Informatie over respijtzorg vind je hier.

Op 10 november is het de dag van de mantelzorg. Op deze dag staan we stil bij alle zorg en ondersteuning die door partners, familie, vrienden en bekenden wordt gegeven. Belangeloos en met veel liefde!   

De gemeente De Bilt en het Steunpunt Mantelzorg zetten jou als mantelzorger graag in het zonnetje.  Meer weten? Bel of met mail naar het Steunpunt Mantelzorg.   

Als je langdurig en intensief zorg verleent aan iemand in de gemeente kun je je laten registreren als mantelzorger. Gemeente De Bilt waardeert de inzet van mantelzorgers voor inwoners van onze gemeente. Daarom verstrekt de gemeente eens per jaar de mantelzorgwaardering. De verstrekking van de waardering wordt uitgevoerd door het steunpunt Mantelzorg. Als je je inschrijft bij het steunpunt Mantelzorg en je voldoet aan de voorwaarde, ontvang je in het najaar de waardering. Als voorwaarde geldt dat iemand minimaal acht uur per week voor een periode van minimaal drie maanden mantelzorg verleent.  

Annelies Bakker
Gebiedsteam De Bilt
06 285 41 804 (maandag, dinsdag en donderdag)
 
Marianne Bosch
Gebiedsteam Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek (De Groene Kernen)
06 285 41 805 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag)
 
Rosalie Urlings
Gebiedsteam Bilthoven
06 136 43 168 (maandag, dinsdag, woensdagochtend en donderdag)
 
Algemene gegevens:
Molenkamp 60
3732 EV De Bilt
030 727 15 57 (9.00-13.00 uur)
mantelzorg@mensdichtbij.nl
Ga naar de inhoud